HTML

Orvtámadók

Sajnos sokkal több orvtámadó van mint gondoljuk, de annál biztos több, mint amennyire szükség lenne. Ezek az emberek, cégek hatóságok egy pillanat alatt tehetik/teszik tönkre áldozataik életét, vagy éppen megélhetését. Védekezzünk velük szembe úgy, hogy megosztjuk tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • Cartman (ex Cartman): @Babette_: Méhész + mezőgazdasági technikus. Utóbbit novemberben, tehát ha időben írják ki a pály... (2012.09.08. 17:12) Fiatal gazdák támogatásáról

Élelmiszerbiztonság (?)

2012.08.29. 19:54 Wószem

Túl mindenen, a különböző elkeseredettségi fokokon, amikor már azt hittem, hogy nem csúszhatok az életkedvemet tekintve lejjebb, tudatosult bennem egy régebben tudott, de annál fájóbb törvénymódosítás, és annak következményei.

A Kormány ugyanis 2012.-től kivonult az Élelmiszerlánc Felügyelet finanszírozásából, és azt a piaci szereplőkre bízta. A törvény szövege itt olvasható.

GRATULÁLUNK!!!!

Ismét egy nem hagyományos, "unortodox" intézkedés. És, hogy miért-e nem mindennapi forró gratuláció, a számokat nézve, látva kiderül.

A törvény úgy rendelkezik, hogy mindenki, akinek az élelmiszerhez csak egy kicsit is köze van fizetnie kell. A mindenki alatt nem csak a boltokat, kereskedőket, zöldségtermelőket, állattartókat kell érteni, hanem  olyan"messzire" kell elmenni, mint például a permetezőgép-gyártó, vagy a magasnyomású mosó berendezést gyártó , javító vállalkozás, aki élelmiszeripari beszállító. A fizetés alapja a cég, vagy vállalkozás előző évi árbevétele (!), az adó a díj mértéke, az árbevétel 0,1%-a.

Ha végiggondoljuk, hogy egy-egy végtermék előállítása, forgalmazása során hányszor cserél gazdát, vagy mennyi azon vállalkozások száma, akik egy nagyobb gyárba beszállítanak, és ezeket összeadva annyiszor 0,1%-ot hozzáadunk a termék árához, akkor igen meglepő eredményt kapunk. Csak abba kell belegondolni, hogy egy termék előállításában résztvevő, minden 10. szereplő 1 százalékkal emeli az árat. Mivel a háztartások legtöbbet élelmiszerekre költenek, ezek a 0,1-1 százalékok mindenkit érintenek, mindenkitől elvesznek.

Az éremnek ez az egyik oldala.

A másik, az igazságos közteherviselés.

Az adó  A díj alapja az árbevétel, ami messze nem tükrözi egy-egy vállalkozás eredményességét. Hány olyan nagy cégről hallani, hogy árbevétele ugyan majdnem elérte a tervezettet, de veszteséges maradt az adott évben, vagy időszakban. ( legutóbb például a Microsoft-ról lehetett ilyeneket olvasni) Jelentem, ehhez nem kell nagy cégnek lenni, a kicsik is tudnak ilyeneket csinálni. Vagy: az árbevétel még nyereséges működés esetén sem tükrözi az árrést, azaz, hogy 100 forint befolyó pénzből, mennyi a nyereség. A mi cégünk kb 1%-os árrést alkalmaz. A Tesco, ezzel szemben minimum 10%-os árréssel dolgozik, de inkább 30, ha azt vesszük figyelembe, hogy az árbevételének 4%-a lett az adózott eredménye. Egyből látszik, hogy nem ugyanakkora teher a díjfizetés, minden szereplőnek.

És nem utolsó sorban rendkívül módon zavar, hogy a Nemzeti Élelmiszer-Biztonsági Hivatal (NÉBIH), miközben a pénzemre gyúr, nem védett meg attól, hogy lejárt, átcsomagolt, átcímkézett árut adjanak el nekünk, sőt ezek az áruféleségek folyamatosan keringenek a piacon, és mindig kárt okoznak.

Mindegy. Ha lesz rávalónk, befizetjük...ezt is.

folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: adózás díj csalók árrés csalások élelmiszerlánc APEH Tesco NÉBIH Élelmiszer élelmiszerlánc-felügyeleti díj

A bejegyzés trackback címe:

https://navon.blog.hu/api/trackback/id/tr664739898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása